Çamaşır Suyu İle İlgili Asıl Problem

  • Anasayfa
  • /
  • Haberler
  • /
  • Tüm Haberler
  • /
  • Çamaşır Suyu İle İlgili Asıl Problem
Çamaşır Suyu İle İlgili Asıl Problem

Çamaşır Suyu Sorunu…

Çamaşır suyunun iyi bir temizleyici ve dezenfektan olduğunu düşünen insanlarla karşılaşıyor musunuz?
Aşağıda, kullanıcıların çamaşır suyu hakkındaki yanlış bilgileri ve konunun uzmanlarının müşterileri ve kullanıcıları eğitmek için kullanabileceği bazı cevapları derledik.

Öncesinde Bilmeniz Gereken bazı Tanımlar:

Organik kirli yüzeyler: Bu, gıda kalıntısı, cilt yağları, kan ve diğer vücut sıvıları ile kirlenmiş yüzeylerdir. Temelde insan teması olan her şeyin organik kirli olduğu varsayılır.
Çamaşır suyu: Sodyum hipoklorit adı verilen bir kimyasalın su çözeltisine yaygın olarak verilen jenerik isim. Normal ev tipi çamaşır suyu %5.5 sodyum hipoklorit içerir.
EPA: Amerikan Çevre Koruma Ajansı

 
 

Kullanıcı: “Çamaşır suyunu kullanıyorum çünkü mikropları öldürüyor”

Cevap: Çamaşır suyu mikropları sadece yüzey öncesinde temizlenirse öldürür. Çamaşır suyu hızlı bir şekilde dezenfektan özelliklerini kaybeder. Organik atıklara maruz kalmış yüzeyler kirli görünmese de ortam yoğun mikroplu olabilir. Ön temizlik yapmazsanız  çamaşır suyu ile mikropları öldürmüyor olabilirsiniz. Bu da, çamaşır suyu ile dezenfekte etmeyi iki aşamalı bir işlem haline getirir.

Daha İyi Bir Çözüm: EPA tescilli hipokloröz dezenfektanlar organik toprak tarafından etkisiz hale getirilmez ve ön temizlik genellikle gerekli değildir. Bu dezenfeksiyonun tek aşamalı bir işlem olmasını sağlar.

 
 

Kullanıcı: “Çamaşır suyu kullanıyorum çünkü ucuz.”

Cevap: Çamaşır suyu sadece ucuz görünüyor. Mikropları öldürmek için yüzeyi önceden temizlemelisiniz. Şimdi, her temizleme işlemi etkili bir şekilde temizlenmesi gereken süreyi artıran iki aşamalı bir işlemdir. Çamaşır suyunun bir perakende markette satış fiyatı litre başına yaklaşık 6 TL. Çamaşır suyunun önerilen kullanımı 1:10’da seyrelterek olur. Buda litre başına 55 kuruş kullanım maliyeti yapar.

Daha İyi Bir Çözüm: Düzgün seyreltilmiş bir hipokloröz dezenfektanın tahmini kullanım maliyeti 1 kuruştur.

Bu fiyatı çamaşır suyu ile karşılaştırırken ek olarak ön temizlik aşamasını da hesaba katın.

 
 

Kullanıcı: “Çamaşır suyu kullanıyorum çünkü temizliyor.”

Cevap: Çamaşır suyu gerçekten temizlemiyor. Bazı organik kirleri oksitler, ancak etkili bir şekilde temizlemez. Ayrıca, normal bir temizleyici yerine çamaşır suyu kullanmak insanlar ve çevre için toksik olabilir.

Daha İyi ve Daha Çevreci Bir Çözüm: Toplum olarak, dezenfektanları her yüzeydeki her bakteriyi etkili bir şekilde öldürmek için kullanıyoruz. Ancak unutmayın ki çoğu bakteriler faydalı bakterilerdir ve yaşam için gereklidirler. Dezenfektanlar, sadece gerektiğinde kullanılması gereken mikrop öldürücülerdir. En fazla temas edilen yüzeyler düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Yeşil sertifikalı hipokloröz bir temizleyici kullanarak birçok yüzeyin düzenli olarak temizlenmesi daha etkili ve çevre açısından daha güvenli bir yaklaşımdır. Unutma, dezenfekte etmeden önce çevreyi de düşün!

 
 

Kullanıcı: “Çamaşır suyu kullanıyorum çünkü güvenli.”

Cevap: Ağartıcı neredeyse hiç güvenli değildir. Toksiktir, reaktiftir ve yüzeyleri tahrip edebilir. Ağartıcıların kumaşlara neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu ağartma sırasında çıkan dumanları ise temel olarak klor gazıdır. Ölümcül olabilen toksik bir gaz oluşturmak için ise çamaşır suyunu amonyak, sirke, asidik klozet temizleyici yada tuz ruhu ile karıştırılması yeterlidir.

Daha İyi Bir Çözüm: Hipokloröz esaslı dezenfektanlar, tüm sert ve yumuşak yüzeylerde kullanım için güvenlidir. Doğal bileşiği duman gaz çıkarmaz, bu nedenle kokusuzdur. Diğer yaygın temizlik kimyasal bileşikleriyle reaktif değildirler ve tepkimeye girmezler bu da kullanımlarını daha güvenli hale getirir.